söndag 10 april 2011

Nya tankar kring bloggen

Har funderat en hel del kring rumtid och kommit fram till att det finns så mycket matte att lära sig. Kanske blir det bäst om jag inte bara fokuserar på en del åt gången? Dels är det svårt att komma fram till ett svar, vilket gör att bloggen stannar upp. Dessutom jobbar jag med andra saker i skolan, vilket gör att jag måste fokusera på det också.

Har idag gjort matteläxan som handlar om differentialekvationer. Det är lite klurigt faktiskt, men inte så svårt som jag trodde. Har dock stött på ett svårlöst problem. Det är som vanligt Georges VG-uppgift som är brutal. Den här gången verkar den särskilt jobbig, men jag hoppas kunna bryta ner den i morgon. Anledningen till att den är svår är jag i vänsterledet har y'(uttryck med x och y) och i högerledet 5x-y. Jag vet inte riktigt hur det ska gå till, men det löser sig.

Något jag måste tänka på är att använda mig mer utav det matematiska språket.

//Kalle

onsdag 6 april 2011

Måste förbättras

Hade precis matte E. Kom på att jag inte riktigt har greppat begreppet med derivata, det vill säga dv/dt och så vidare. Just nu känner jag att jag bara använder det mekaniskt utan att riktigt veta varför. Parallellt med mina tankar om rumtid vill jag nu se till att jag får ordentlig koll på användningen av derivata.

//Kalle

tisdag 5 april 2011

Rumtid - Vad är det?

I föregående inlägg skrev jag om rumtid som en del i förståelsen kring den fjärde dimensionen. Efter lite research har jag stött på något, för mig, helt nytt. Rymden är inte tredimensionell, utan uppbyggd av rumtid, alltså rum och tid sammanslaget - 4D. Informationen jag stött på föreslår att rumtiden kan ses som en mjuk duk. På ytan av den mjuka duken ligger kroppar såsom Solen och Jorden. Kropparna tynger ner tyget och skapar "gropar" i rumtiden.
     Gropteorin förklarar varför jorden susar kring Solen. Ju större massa hos kroppen, desto större grop (krökning) i rumtiden. Jorden glider alltså runt på ena sidan av en grop skapad av Solen.


Just nu har jag problem att sammankoppla den teorin med mina tidigare tankar om den fjärde dimensionen som flera 3D-världar pågåendes samtidigt. Den platta ytan går emot mina föreställningar om hur en sådan värld skulle se ut. Tills vidare ska jag ägna mina tankar åt att fundera över hur gravitationen fungerar och vilken påverkan den har på tiden. För tid kan väl inte attraheras av en kraft? Eller är det en kraft? Intressant!

//Kalle

måndag 4 april 2011

Fjärde dimensionen?

Det första fenomenet jag vill dela med mig av mina tankar om är teorierna om en fjärde dimension där man förutom längd, bredd och höjd har tiden som en axel. Det är omöjligt att se det eftersom att vi är fast i den tredje dimensionen och våra hjärnor är tredimensionella, men här följer en video som ger en introduktion:


Det är alltså så att vi som observatörer kan se in i en 2D-värld. Se in i deras stängda rum och se inuti varelserna där. På samma sätt kan det finnas några varelser i en fjärde dimension som kan se in i våra stängda rum och inuti oss. När vi blickar in i en 2D-värld använder vi oss av höjden som den tredje dimensionen. Einsteins teori säger att den fjärde dimensionen är tid. Hur skulle tiden kunna användas för att se in i oss och våra rum?
    När vi jämför vårt universum med ett 2D-universum är vi oändligt många 2D-universum staplade uppe på varandra. Ifall jag skulle föra min arm genom ett 2D-universum skulle de varelserna se en strimma som dök upp från ingenstans och ständigt skiftade form. Vi kan alltså befinna oss på samma ställe i x- och z-led som 2D-varelserna, men på en annan position i y-led. Med det resonemanget följer att 4D-varelser skulle kunna vara på samma plats som oss i x-, y- och z-led, men på en annan position i tiden. Alltså i fram- eller dåtiden. Mitt nästa mål för att försöka förstå blir att sätta mig in i teorin om rumtid och det krökta rummet. Att tid kan krökas och bromsas upp. Jag vet redan en del genom Fysik B, men bör kunna skaffa mig mer kunskaper själv.

//Kalle

Tankar bakom bloggen

Hej!

Första dagen nu och ett svar på frågan: "Varför blogg?" borde vara bra att inleda med.

Jag har under min gymnasietid utvecklat ett intresse för matematik och fysik. Alla nya upptäckter har varit spännande och har fått mig att blicka framåt mot vad som kommer härnäst. Två viktiga inspirationskällor har varit youtube och matematikern Marcus du Satoy. Du Satoy har genom en serie podcasts på BBC Radio introducerat mig till tio kända matematiker och vad de kom fram till.
     Jag har nu bestämt mig för att under mina fortsatta studier fördjupa mig alltmer i matematikens underbara värld. Mitt mål är att bli så duktig att jag med lätthet kan hantera svårlösta problem och konstruera egna problem. För att komma dit måste jag sätta mig in i flera av matematikens grenar. Redan nu läser jag Matematik E och Diskret på gymnasiet. Där håller jag på med tredimensionella figurer i koordinatsystem respektive Boolesk algebra.

Den här bloggen är tänkt att agera som min dagbok. Här ska jag skriva ner mina tankar om nya fenomen jag stöter på. Jag har inga förhoppningar om att få några läsare, men skulle bli jätteglad ifall någon hittade hit och skrev ner sina egna tankar.

//Kalle